Et sikkert geologisk lager

CO₂-lagring er en vigtig teknologi i kampen mod klimaforandringer. Når vi indfanger kuldioxid fra industrielle anlæg og skorstene, kan vi lave en permanent lagring af CO2 i undergrunden og undgå, at luftarten havner i atmosfæren.

På Lolland har de geologiske forhold vist sig særdeles velegnede til sikker lagring med lag af porøs sandsten, der kan holde CO₂ indkapslet under et tæt lerlag. Det skal være sikkert, trygt og veldokumenteret.

Grundig undersøgelse af geologien

For at sikre, at CO₂-lagring kan foregå på en sikker og effektiv måde, er det nødvendigt med detaljerede geologiske undersøgelser. Projekt Ruby bruger både 3D-seismiske målinger, genåbning af gamle brøndboringer og senere også testboringer for at indsamle vigtige data om undergrundens struktur og egnethed til CO₂-lagring.

Vi skal bruge 2-3 år til at udføre dette arbejde for at sikre, at lagringen kan ske uden risiko for mennesker, dyr eller natur.

3D-seismiske undersøgelser

For at få et detaljeret billede af undergrundens lag anvender vi 3D-seismiske undersøgelser. Med en vibrationslastbil sender vi vibrationsbølger ned i jorden. De geologiske lag vil reflektere bølgerne.

Op mod 42.000 trådløse geofoner opfanger og gemmer data om reflektionerne. Til sammen skaber de mange data et 3-dimensionelt billede af geologiske lag. Denne metode hjælper os med at finde frem til lige netop de lag af sandsten, der kan opbevare CO₂ sikkert og permanent.

Strenge sikkerhedsstandarder

Vi udfører alle undersøgelser efter strenge sikkerhedsstandarder for at minimere eventuelle gener for lokalsamfundet:

  • Vibrationerne fra de seismiske undersøgelser er helt ufarlige for både mennesker og bygninger, og vi har tilpasset ruterne for at minimere gener for lokalsamfundet.
  • Vibrationslastbilerne kører på offentlige veje med følgevogne og advarselsblink af hensyn til trafiksikkerheden.
  • Vibrationslastbilerne kører ikke i bykerner og tæt bebyggede områder.
  • Vibrationslastbilerne kører kun på private veje og privat grund efter samtykke med lodsejerne.
  • Vi opsætter sensorer på udvalgte ejendomme. Formålet er at tilpasse intensiteten af vibrationerne og undgå bygningsskader.

Genåbning af Rødby-2

Midt i februar genåbner Projekt Ruby den gamle brøndboring Rødby-2. Sammen med den 3D-seismiske undersøgelse kan brønden giver os vigtige oplysninger om undergrunden. Med genåbningen kan vi vurdere brøndens tilstand. Bagefter kan vi indsætte avanceret måleudstyr, som vi dels kan bruge til at analysere de geologiske lag, og dels til at overvåge et eventuelt CO2-lager.

Undersøgelsen er en vigtig del af sikkerhedsforanstaltningerne. Vi skal være sikre på, at de geologiske lag er stabile og stærke nok til at modstå trykket fra et CO2-lager uden risiko for udslip.

Alt arbejde i forbindelse med genåbning af Rødby-2 følger de højeste standarder, når det gælder naboer, arbejdsmiljø og miljøet i øvrigt.

Sikkerhed i alle faser

Sikkerhed har højeste prioritet. Alle faser af Projekt Ruby, er underlagt strenge sikkerhedskrav. Vi samarbejder tæt med relevante myndigheder for at sikre, at alle vores aktiviteter overholder de gældende miljø- og sikkerhedsstandarder. Det gælder fra de indledende undersøgelser til eventuel etablering og drift af et CO₂-lager på Sydlolland.

Beredskabsplaner og overvågning

For at opbygge langvarig og solid sikkerhed omkring CO₂-lagringen, vil aktiviteten blive overvåget konstant. Sikkerhedsafstande vil bliver etableret, og beredskabsprocedurer vil være på plads for at håndtere eventuelle risici. Risikoen for udslip er minimal, da CO₂ lagres dybt nede i undergrunden i stabile geologiske formationer. De strenge krav til et lager skal sikre, at der ikke sker CO₂ udslip.

Samarbejde med lokalsamfundet

Projekt Ruby er engageret i at holde lokalsamfundet informeret og involveret gennem hele projektet. Både naboer og borgere i området vil blive opdateret via nyhedsbreve og informationsmøder. Vores mål er at sikre, at Projekt Ruby ikke kun bidrager til den grønne omstilling, men også skaber positive effekter for lokalsamfundet gennem jobmuligheder og bæredygtige investeringer i fremtiden.

“SUNDHED, SIKKERHED OG MILJØ”

HSE er en forkortelse for sundhed, sikkerhed og miljø (health, safety and environment). Forkortelsen bruges til at beskrive al vores arbejde for at sikre et sundt og sikkert arbejdsmiljø, der lever op til alle gældende krav, standarder og beskyttelse af mennesker, natur og miljø.

Projekt Ruby indgår i CarbonCuts politik for sundhed, sikkerhed og miljø (HSE)

I CarbonCuts er sikkerhed, miljøbeskyttelse og ansvarlighed kernen i vores arbejde. Vi efterlever de højeste internationale standarder, herunder IOGP’s Life-saving Rules, ALARP-princippet (As Low As Reasonably Practicable) og den bedste tilgængelige teknologi (BAT) for at sikre, at vores aktiviteter gennemføres sikkert og med minimal påvirkning af omgivelserne.

Vores mål er nul ulykker, nul hændelser og ingen langsigtet negativ påvirkning af miljøet. Vi arbejder systematisk med risikovurderinger, forebyggelse og løbende forbedringer for at beskytte både mennesker og natur.

Ansvarlighed betyder også åbenhed. Vi samarbejder tæt med myndigheder, eksperter og lokalsamfund for at sikre transparens og dialog omkring vores aktiviteter.

Sikkerhed og ansvarlighed er ikke bare en del af vores forretning – det er fundamentet for den. Med en stærk sikkerhedskultur og en bæredygtig tilgang arbejder vi hver dag for at beskytte mennesker, natur og klima, samtidig med at vi udvikler fremtidens CCS-løsninger.