Spørgsmål og svar
om 3D-seismiske undersøgelser

Introduktion til 3D-seismiske undersøgelser

En 3D-seismisk undersøgelse kortlægger undergrundens geologiske struktur ved at sende vibrationer ned i jorden fra en vibrationslastbil. Geofoner, som fungerer som små mikrofoner, opsamler data fra vibrationerne. Disse data skaber et detaljeret tredimensionelt billede af undergrunden, der viser de geologiske lag og deres tykkelse. På den måde kan vi vurdere, om området er egnet til sikker lagring af CO₂.

Vi leder efter sandstenslag i cirka 1.200 meters dybde nede i undergrunden, som kan lagre CO₂. Lagene skal have bittesmå hulrum, hvor vi kan lagre CO₂ sikkert og permanent. Vi leder samtidigt efter en geologisk struktur, som ligner en omvendt dyb tallerken.

Vi undersøger Sydlolland, fordi de danske statsgeologer, GEUS, i 2023 lavede 2D-seismiske
undersøgelser, der viste, at undergrunden har potentiale til sikker CO₂-lagring. Den geologiske struktur ser lovende ud, men vi har brug for mere detaljeret viden fra de nye 3D-undersøgelser for at vurdere området grundigt.

Resultaterne skal hjælpe os med at vurdere, om undergrunden på Sydlolland er egnet til sikker og langsigtet lagring af CO₂. Hvis resultaterne er positive, kan området få en central rolle i den grønne omstilling og blive blandt de første steder i Danmark, der aktivt lagrer CO₂.

Praktisk information om undersøgelsen

Det er CarbonCuts og Projekt Ruby, der står bag undersøgelsen. Virksomhederne GEO og Smart Seismic Solutions udfører selve 3D-undersøgelsen. De har stor ekspertise og erfaring med geologiske undersøgelser og alt det nødvendige udstyr.

Undersøgelserne begynder i starten af februar 2025 og varer cirka 30 dage.

Undersøgelserne dækker et område på 220 kvadratkilometer fra Søllested og Holeby i nord til Kramnitse, Rødbyhavn og Hyldtofte i syd. Ruterne er nøje planlagt for at minimere forstyrrelser for beboerne og tage hensyn til bygninger og installationer.

Påvirkning og sikkerhed

Du vil måske kortvarigt mærke milde vibrationer, når vibrationslastbilen passerer din bopæl.
Vibrationerne varer typisk 10-20 minutter og foregår kun i dagtimerne. De udgør ingen risiko for dig, dine bygninger eller husdyr.

Vibrationerne fra vibrationslastbilen er helt ufarlige for mennesker, dyr og bygninger. For at sikre, at vibrationerne holder sig inden for myndighedernes fastsatte grænser, opsættes vibrationsmålere på udvalgte bygninger.

Nej, de seismiske undersøgelser følger strenge miljøstandarder og påvirker ikke naturen permanent. Vores planlægning sker i tæt samarbejde med myndighederne for at sikre, at undersøgelserne er så skånsomme som muligt.

Vi planlægger ruterne nøje for at minimere forstyrrelser og tager hensyn til både bygninger og sårbare installationer. Undersøgelsen foregår i dialog med lokale myndigheder og overholder alle miljø- og sikkerhedsstandarder.

Vi udfører undersøgelserne med den største forsigtighed. Inden vi starter, vurderer vi alle sårbare bygninger og installationer i området og installerer måleudstyr for at sikre, at vibrationerne holder sig inden for de tilladte grænser.

Sådan opleves undersøgelsen i lokalområdet

Vibrationslastbil: Kører i området i tidsrummet mellem kl. 06:30 og 22:00 og skaber vibrationer i cirka 20 sekunder pr. målepunkt. Du vil kunne mærke vibrationerne i cirka 20 minutter, når køretøjet passerer din bopæl.
Geofoner: Vi placerer omkring 40-50.000 små geofoner (en slags mikrofoner), som opsamler data fra vibrationerne nede i jorden. Vi fjerner geofonerne igen, når vi har lavet undersøgelsen.
Tidsrum: Den samlede undersøgelse foregår i februar 2025 og varer cirka 30 dage.

Efter undersøgelsen

Når vi har analyseret resultaterne, vurderer vi, om undergrunden er egnet til CO₂-lagring. Vi forventerat tage beslutning herom inden for de næste to år. Hvis området er egnet, vil vi søge de nødvendige tilladelser til at gå videre med projektet og vil holde dig informeret undervejs.