Genåbning
af Rødby-2

– en gammel brøndboring
fra 1953

Vi genåbner brøndboring fra 1953

I februar 2025 genåbner vi Rødby-2 brønden. Brøndundersøgelserne skal give os ny og mere detaljeret viden om, hvorvidt Sydlollands undergrund egner sig til sikker og permanent lagring af CO2.

Rødby-2 blev oprindeligt boret i 1953 af et amerikansk olieselskab på jagt efter olie.Nu genåbner vi brønden – ikke for at finde olie, men for at undersøge den og blive klogere på undergrunden.

Boretårn på 36 meter

Genåbningen kræver en 36 meter høj borerig. Vi forventer at skulle undersøge brønden helt ned til 1.600 meters dybde.

Operationen gennemføres i samarbejde med alle relevante myndigheder.

Brønden er centralt placeret på toppen af den geologiske struktur, som myndighederne allerede har vurderet egnet til sikker lagring af CO₂.

Værdifuld viden

De kommende undersøgelser vil give os værdifuld viden om både undergrundens geologiske lag, lagenes art og tykkelse og brøndens tilstand.

Hvis resultaterne viser sig positive, kan Sydlolland i fremtiden blive et geologisk velegnet sted at lagre CO₂ permanent.

På den måde kan Lolland få en vigtig rolle i indsatsen mod klimaforandringerne og skabe nye, grønne arbejdspladser.

Licens til efterforskning

Staten gav CarbonCuts undersøgelseslicens i juni 2024. Den giver os lov til at udforske muligheden for at lave et CO₂-lager på Sydlolland via Projekt Ruby.

Projekt Ruby sker i samarbejde med vores statslige partner, Nordsøfonden, der ejer 20 procent af projektet. CarbonCuts ejer 80 procent.

Hvorfor genåbner vi Rødby-2?

CO₂-lagring er en teknologi, der kan hjælpe med at reducere drivhusgasser og nå klimamålene.

Viser vores samlede undergrundsundersøgelser, at området i Sydlolland er egnet til lagring, kan vi søge Energistyrelsen om en lagringslicens til at etablere et permanent CO₂-lager, som kan gå i drift fra 2030.

Rødby-2 brønden kan i så fald bruges til at overvåge det kommende CO₂-lager, da vi kan installere avanceret måleudstyr i selve brønden.



“Genåbningen af Rødby-2 brønden er helt afgørende for at vi kan undersøge og senere beslutte, om vi kan etablere et sikkert og permanent CO2-lager i
den sydlollandske undergrund.”

Aymen Abouardini, Wells Manager hos CarbonCuts