Om den 3D-seismiske
undersøgelse

3D seismisk undersøgelse på Sydlolland



“UNDERSØGELSEN DÆKKEDE EN DEL AF DEN GEOLOGISKE STRUKTUR. VI ARBEJDEDE FRA JORDOVERFLADEN I ET OMRÅDE PÅ CA. 10 X 20 KM”

Vi har undersøgt undergrunden

I februar 2025 har CarbonCuts sammen med GEO og Smart Seismic Solutions kortlagt undergrunden på Sydlolland for at vurdere, om området er egnet til CO2-lagring.

Danmark har valgt CO2-lagring som en af de teknologiske løsninger til at reducere drivhusgasser i atmosfæren og nå klimamålene.

Med Projekt Ruby har CarbonCuts har fået licens til at undersøge muligheden for at etablere et CO2-lager i undergrunden på den sydlige del af Lolland.

En af de vigtige undersøgelser er en såkaldt 3D seismisk undersøgelse, der kan give et detaljeret billede af undergrundens geologiske lag. Undersøgelsen hjælper os med at afgøre, om Lolland har de rette geologiske forhold til at etablere et sikkert CO2-lager.

De danske statsgeologer har tidligere udført 2D seismiske undersøgelser og konkluderet, at Sydlolland er særlig interessant for placering af et geologisk CO2-lager. Det er dét vi igen undersøgt, denne gang med en omfattende 3D undersøgelse.

Hvad leder vi efter?

Vi leder efter et sted, cirka 1.200 meter nede i undergrunden – med helt særlige geologiske egenskaber.

Her kigger vi efter en specifik type sandsten med bittesmå hulrum, hvor CO2’en kan pumpes ned og lagres permanent.

Lige nu er sandstenslagets små hulrum fyldt med saltvand. Ved at øge trykket i laget, kan vi fortrænge saltvandet og erstatte det med CO2.

Vi søger efter en geologisk struktur, der har form som en omvendt dyb tallerken.

Forventningen er, at den dækker omkring en fjerdedel af det samlede område på 220 kvadratkilometer, hvor vi udførte vores 3D undersøgelser.

Vi har også en forventning om, at strukturens centrum vil være omkring Rødby – deraf navnet Projekt Ruby.

Gik du glip af infomødet?

Se video fra vores informationsmøde i Holeby den 5. december 2024.

Video fra informationsmødet 5. december 2024 i Holeby.

Kørsel med vibrationslastbil

I undersøgelsesperioden har du måske set eller mærket vores vibrations­lastbiler køre i området.

En sådan lastbil vejer cirka 30 tons, er 10 meter lang og 2,5 meter bred. Den sender vibrationer ned i jorden i cirka 20 sekunder ved hvert målepunkt, hvorefter den flytter sig til næste punkt.

Lastbilerne kørte i tidsrummet fra kl. 06:30 frem til kl. 22:00.

Flere end 40.000 geofoner

Efter aftale med lodsejere i områddet opsatte vi omkring 42.000 trådløse geofoner i hele undersøgelsesområdet. Vi vil gerne takke alle der gav samtykke hertil, så vi kan få det bedst mulige data-resultat. Geofonerne er nemlig helt afgørende for indsamling af data fra de vibrationer, som lastbilen sender ned i jorden.

Vi har ved undersøgelsens afslutning indsamlet geofonerne igen, så vi kan høste den vigtige data fra dem.



HVORDAN PÅVIRKER DET MIG?

“GEOFONERNE ER OPSAT I CIRKA 20 DAGE. NOGLE HJEM VIL PÅ DAGEN HVOR LASTBILEN KØRER, KUNNE MÆRKE VIBRATIONER I CIRKA 20 MINUTTER”


Vibrationsmålere på bygninger

På cirka 50 udvalgte bygninger opsatte vi vibrationsmålere, ligeledes med ejernes tilladelse.

Formålet med disse målerne var at overvåge vibrationerne fra lastbilen og sikre, at vibrationerne kunne holde sig inden for myndighedernes fastsatte grænser.

Vi har forberedt os grundigt og har taget alle de nødvendige forholdsregler for at beskytte bygninger og andre konstruktioner.

Hvordan foregår en 3D-seismisk undersøgelse?

De seismiske undersøgelser foregik på marker, langs veje og på privat jord. De blev udført med vibrationslastbil, vibrationsmålere og geofoner. Undersøgelsen foregik ved at vibrationslastbilen “scanner” undergrunden ved at sende vibrationer ned i jorden, mens den kører efter en planlagt rute.

Vibrationerne bliver registreret af små trådløse ­geofoner, opsat i hele undersøgelsesområdet efter aftale med lodsejere. Vibrationerne er helt ufarlige for mennesker, dyr og bygninger.

Geofonerne indsamler data, der skaber en detaljeret model af jordens geologiske struktur og hjælper os med at vurdere om undergrunden på Sydlolland er egnet til CO2-lagring.

Hvornår undersøger vi undergrunden i Rødby?

Vi udførte den 3D seismiske undersøgelser på Sydlolland i februar 2025. Undersøgelsen varede cirka 30 dage og blev udført af erfarne eksperter fra Geo og Smart Seismic Solution – alle med nødvendige kompetencer og det rette udstyr til denne type undersøgelse.

Arbejdet foregik primært i dagtimerne for at undgå at forstyrre borgernes nattesøvn.

Vi annoncerede undersøgelsens starttidspunkt i de lokale aviser, på vores hjemmeside og via vores nyhedsbrev.

Vi passer godt på dig og omgivelserne

Vi har planlagt undersøgelsen omhyggeligt for at reducere forstyrrelser:

  • Vibrationslastbilen kørte primært i dagtimerne (kl. 07.30-17.30) for at forstyrre dig mindst muligt.
  • Når køretøjet passerer din bopæl, ville du typisk mærke vibrationer i cirka 20 minutter.
  • Geofoner og vibrationsmålere er små og lette at installere og påvirker ikke værdien af din ejendom.

En vigtig undersøgelse for klimaet

Den 3D seismiske undersøgelse hjælper os med at afgøre, om den lollandske undergrund egner sig til CO2-lagring.

Når vi har gennemført alle undersøgelser og analyser om 2-3 år, har vi viden nok til at beslutte om vi kan etablere et sikkert CO2-lager. I så fald er vores planer, at starte lagring fra 2030 med en årlig kapacitet på op til 1,5 millioner tons CO2.

Ruby lageret kommer dermed til at levere et væsentligt bidrag til at nedbringe klimaskadeligt CO2 og hjælpe Danmark med at nå klimamålene.

Følg med i RUBY NYT

Tilmeld dig vores nyhedsbrev RUBY NYT her på hjemmesiden eller scan QR-koden. RUBY NYT udkommer, når vi har relevant nyt.